tisdag 3 januari 2012

Tjälknöl...

Mannen lagade en underbar Tjälknöl av Älg.
Tjälknölen, i detta fall var det en stor bit, över två kilo, sattes frusen in i ugnen och fick stå där över natten på 75 graders ugnstemperatur...
kanske 16 timmar...
i slutet höjde han temperaturen till 100 grader...han skulle in till stan och behövde få upp temperaturen till 70 grader fortare :)
När temperaturen nått 70 grader togs Tjälknölen ut ur ugnen och las i en marinad av Soja, Vit vins vinäger, grovt malen svartpeppar(bara dunkad lite), dragon, timjan, oregano, honung och vitlök, i en vakumsugd plastpåse.
Sen lade Mannen påsen in kylen i två dygn.

Vår granne fotograferade dessa fina bilder av Tjälknölen, vid uppskärningen två dygn senare...
den uppskurna Tjälknölen, vårt bidrag till Nyårsmiddagen, serverades med grannfruns goda potatisgratäng.

Mums!



Tjälknöl

Uppskuren tjälknöl


4 kommentarer:

  1. Amen gud vad gott! jag blir ALLTID hungrig när jag går in på din blogg och nu när jag bantar är det ren tortyr! :D

    SvaraRadera
  2. Hihi kul att ha en blogg som gör dig hungrig, jobbig blogg :) Må väl Helena

    SvaraRadera