Tjälknölen, i detta fall var det en stor bit, över två kilo, sattes frusen in i ugnen och fick stå där över natten på 75 graders ugnstemperatur...
kanske 16 timmar...
i slutet höjde han temperaturen till 100 grader...han skulle in till stan och behövde få upp temperaturen till 70 grader fortare :)
När temperaturen nått 70 grader togs Tjälknölen ut ur ugnen och las i en marinad av Soja, Vit vins vinäger, grovt malen svartpeppar(bara dunkad lite), dragon, timjan, oregano, honung och vitlök, i en vakumsugd plastpåse.
Sen lade Mannen påsen in kylen i två dygn.
Vår granne fotograferade dessa fina bilder av Tjälknölen, vid uppskärningen två dygn senare...
den uppskurna Tjälknölen, vårt bidrag till Nyårsmiddagen, serverades med grannfruns goda potatisgratäng.
Mums!
Tjälknöl |
Uppskuren tjälknöl |
Amen gud vad gott! jag blir ALLTID hungrig när jag går in på din blogg och nu när jag bantar är det ren tortyr! :D
SvaraRaderaHihi kul att ha en blogg som gör dig hungrig, jobbig blogg :) Må väl Helena
SvaraRaderaMums!!
SvaraRaderaSå sant :)
SvaraRadera